III „Еразъм” седмица на правната наука

От 27 до 30 март 2019 г. в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе III „Еразъм“ седмица на правната наука. Това е едно от водещите събития в европейския академичен календар през тази година. То се състои от международна научна конференция и система от публични лекции. „Еразъм” седмицата на правната наука е голяма международна научна проява, която ЮФ организира за трети пореден път. Тя постепенно се превръща в престижна традиция с широк отзвук сред българската и международната научна общност.

В конференцията, която ще се състои на 29 и 30 март в аулата, нова конферентна зала, зала 1 и зала 2 на Ректората, ще вземат участие 74 участници от 4 континента (Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия). Сред тях ще бъдат 65 чуждестранни учени от престижни университети от САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Франция, Германия, Испания, Нидерландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Швеция, Финландия, Австрия, Полша, Венецуела, Виетнам, Гърция, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватска, Румъния и др.

Изпъкват имената на световноизвестни професори като проф. Пол Йоуел (Оксфорд), проф. Моника Клаес (Маастрихт), проф. Чезаре Пинели (Университет „Сапиенца“, Рим), проф. Хелън Ксантаки (Юнивърсити колидж, Лондон) проф. Гавин Барет (Юнивърсити колидж, Дъблин), проф. Хоакин Кайон Де Лас Куевас (председател на Европейската асоциация по медицинско право), проф. Мауро Цамбони (Стокхолм), проф. Патрисия Попелие (Антверпен), проф. Анджела Ди Грегорио (Държавен университет на Милано), проф. Моника Бонини (Милано-Бикока), проф. Гуерино Фарес (Рома Тре) и др. В конференцията ще вземат участие и съдии, сред които прави впечатление името на проф. Ирмантас Ярукайтис, съдия в Съда на ЕС (Люксембург).
Тази година конференцията се превърна в конгрес, който се състои от 3 паралелни конференции на следните теми: „Ролята на съдилищата в съвременните правни системи” (“The Role of Courts in Contemporary Legal Orders”), „Съдебен диалог” (“Judicial Dialogue”) и „Съдилища и политика” (“Courts and Politics”).

Наред с това, на 27 и 28 март 2019 г. ще бъдат изнесени 6 публични лекции на водещи специалисти в областта на конституционното, сравнителното конституционно и европейското право от Италия, Ирландия и Сърбия.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъдени, са легитимността и все по-голямото значение на международните и наднационалните съдилища като Съда в Страсбург и Съда в Люксембург, ролята и функциите на конституционните и върховните съдилища, диалогът между националните, международните и наднационалните съдилища, нарасналата политическа роля на съдилищата, поставяща под напрежение принципите на суверенитета, разделението на властите и демокрацията, влиянието на популизма върху съдебната власт и възможностите на съдилищата да гарантират правовата държава и демокрацията в настоящата турбулентна епоха.

Основен организатор на „Еразъм” седмицата на правната наука е „Еразъм” координаторът на ЮФ доц. д-р Мартин Белов. Конференцията и публичните лекции ще се проведат на английски език.

Откриването на конференцията ще бъде на 29 март (петък) от 9:00 часа в Аула Магна на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски". Пълната програма на събитието може да намерите тук.

Приятели на "Юридически барометър"