Новите юристи от ЮФ на СУ положиха клетва

На 7 юни 2019 г. в пленарната зала на Народното събрание бяха връчени дипломите на студентите по право от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, випуск 2018.

Тържественото събитие беше открито с приветствие на декана на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев. Студентите бяха поздравени и от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, от председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, от председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев, от бившия декан на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов. Сред гостите присъстваха главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров, заместник-председателите на ВКС съдия Светла Димитрова и съдия Дария Проданова, заместник-председателят на парламента г-н Явор Нотев, бившите декани на Юридическия факултет проф. Димитър Токушев, проф. Дончо Хрусанов и проф. Тенчо Колев, председателят на Висшия адвокатски съвет г-жа Ралица Негенцова, магистрати, народни представители, преподаватели и родители на абсолвентите. Възстановена беше традицията за произнасяне на академично слово, като с тази чест бе удостоена проф. Малина Новкиришка.

За първи път на церемонията по връчването на дипломите завършващите специалност „Право” студенти положиха клетва. Инициативата за нейното създаване е на новото деканско ръководство на Юридическия факултет. Съдържанието на клетвата е одобрено от Факултетния съвет на ЮФ:

 

 

КЛЕТВА НА ПОСВЕТИЛИТЕ СЕ НА ПРАВОТО

 

Заклевам се

 

да прилагам с достойнство знанията, получени от

моите учители в правото и да спомагам за

поддържането на мира и справедливостта в

обществото,

 

да помня винаги, че основните повели на правото са

да се живее честно, да не се вреди другиму и да се

отдава всекиму неговото,

 

да пазя доверието и уважението към правната

професия и да я практикувам почтено и честно,

воден(а) от стремежа да различавам доброто от

злото, истината от неистината, справедливото от

несправедливото и правилното от неправилното,

 

да изпълнявам своя дълг на юрист за утвърждаване

на мъдростта и силата на правото като изкуство за

доброто и справедливото.

 

Заклех се!

 

Всеки от завършващите студенти получи копие от текста на клетвата на български и на латински език и издание на Търновската конституция, подарък от Народното събрание.

Приятели на "Юридически барометър"