Научни четения на тема „Право и религия”

На 3 и 4 април 2020 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (СУ) ще се проведат вече традиционните научни четения, организирани от катедрите по теория и история на държавата и правото и по наказателноправни науки към Юридическия факултет на СУ.

Темата на четвъртото по ред издание на съвместната конференция е „Право и религия”. Целта на форума е да бъдат разгледани по мултидисциплинарен начин (през призмата на правата на човека, международното публично и частно право, сравнителното право и особено на отделните действащи и отменени институти на българската правна система) въпросите, чрез които религията влияе на функционирането на правните системи в социологически и идеологически план.

Традиционно разглеждана като един от нормативните регулатори, формиращи социалната среда наред с правото, религията не само го предшества исторически, но и в хода на развитието на традиционните и на модерните правни системи има ключова роля за формирането на неговото съдържание и легитимация. Религията подобно на модерното право съдържа в себе си идеята да носи върховните принципи за уреждане на живота в обществото, което – от гледната точка на познанието за правото, я поставя в двояка светлина: тя е и източник на основни принципи и институти, и на противоречия с правните норми. Религията – по различен начин в отделните вероизповедания и общества, формулира модели за защита и върховенство на правото, но същевременно сама по себе си се явява важен обект на правно регулиране – не само за защита на свободата на вероизповеданието, но и поставяйки въпроси във връзка с измеренията на останалите човешки права, със семейството, медицината, образованието.

Срокът за заявяване на участие е 15.03.2020 г. (неделя), а срокът за представяне на докладите и научните съобщения в научния формат за публикуване – 30.04.2020 г.

За да заявите участие в конференцията, трябва да попълните и изпратите регистрационна форма по електронен път до 15.03.2019 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Изискванията към материалите за печат можете да откриете тук.

Източник: https://law.uni-sofia.bg/

Приятели на "Юридически барометър"