Български студенти с най-добра писмена защита в света

Български студенти с най-добра писмена защита в света снимка: www.law.uni-sofia.bg

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" взе най-голямата награда и се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно право – Phillip C. Jessup, спонсорирано от международната кантора White & Case LLP.

В конкуренция с повече от 750 университети от цял свят, родните студенти получиха изключителното отличие като спечелиха наградата Richard R. Baxter за най-добра писмена защита на ответник. Освен това, отборът в състав Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева, с треньори Валери Благоев и Сибел Хасан, се нареди на 4-то място в света в общото класиране за писмени защити. Мемориалът на Софийския университет ще бъде публикуван в ILSA Journal of International and Comparative Law и на сайта на състезанието.

Състезанието възниква през 1960 г. в Харвард. То е кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН - Филип Джесъп. През годините придобива глобална популярност – към момента в „Джесъп" се състезават най-престижните университети в цял свят. В галерията на победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в „Джесъп“ от 1984 година, а тазгодишното представяне е несъмнено едно от най-успешните досега.

Състезанието по право за студенти представлява симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от „сивата зона" на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тази година казусът постави акцент върху използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война, държавна приемственост и наказателна отговорност на държавни ръководители за военни престъпления.

Участието на отборите се състои от два етапа - писмени защити и устни пледоарии. Своите писмени защити студентите предават до средата на януари, след близо 4-месечен труд, а устните пледоарии, които са същината на състезанието, стандартно се провеждат през месец април във Вашингтон. Въпреки че тази година устният кръг беше отменен поради пандемията на CoViD-19, оценяването на писмените защити се състоя. Представянето на българските студенти е наистина забележително. Трудът им е оценен от повече от 15 независими съдии, които безспорно го поставят на първото място.

Провеждането на състезанието в България и участието на български отбор на международните кръгове се подпомага от Сдружението за международни състезания по право, фондация „Америка за България" и Американското посолство в България. Участието на отбора на Юридическия факултет на Софийския университет в състезанието за поредна година е подпомогнато и от ръководството на Факултета и Студентския съвет към СУ.

 

Започна и селекцията за новия отбор на Софийски университет на състезанието по международно публично право Philip C. Jessup за 2020/2021 г. С изискванията към кандидатите, сроковете и начините за кандидатстване можете да се запознаете тук.

 

Източник: www.law.uni-sofia.bg

Приятели на "Юридически барометър"