Пореден успех на отбор на ЮФ на СУ на международно състезание по право

Пореден успех на отбор на ЮФ на СУ на международно състезание по право Снимка: Милен Колев. От ляво надясно: Йоан Улузов, Надя Денкова, Гергана Урумова, Николай Младенски, Велислава Русева и Евгений Минчев.

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели призовото четвърто място на състезанието по международно публично право „Телдърс“.

През 2021 г. състезанието се проведе във виртуален формат. Участваха 34 отбора, представляващи юридически факултети от цяла Европа. Сред тях и водещи университети от Германия, Франция, Обединеното кралство, Австрия, Швейцария, Русия и Испания, както и предишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария.

Представителният отбор на Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и на България в Телдърс беше в състав: Гергана Урумова, Йоан Улузов, Велислава Русева и Надя Денкова, с треньори Евгений Минчев и Николай Младенски. Отборът постигна впечатляващ успех, като се нареди на четвърто място в генералното комбинирано класиране, съчетаващо оценките от писмените защити и устните пледоарии както за ищеца, така и за ответника. По този показател, отборът постигна най-доброто българско класиране в историята на състезанието, според публично достъпните данни на страницата на организаторите. След представителите на България в класирането се нареждат традиционно силни отбори в състезанията по международно публично право, като Киевския национален университет „Тарас Шевченко“, Кьолнския университет и Националния университет „Киево-Могилянска академия“ (Телдърс шампион през 2016 г.). Нещо повече, нито домакините от Лайденския университет, нито предишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария, фигурират сред топ 10 на отборите в генералното комбинирано класиране.

В комбинираното класиране от устни и писмени оценки за ищците отборът на България е на трето място, на едва 4 точки (от общо близо 300) от първото място, а в комбинираното класиране за ответниците е на десетото място. Писмената защита на ищците ни е на 4-то място, а тази на ответниците – на 7-мо.

С това представяне СУ затвърди позициите си в най-престижното състезание по международно публично право за европейски университети и продължи добрите традиции на университета от последните години, като например достигането на финала на състезанието през 2016 г.

Отборът изказва специални благодарности за оказаната подкрепа от Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и особено от страна на заместник-декана по международни отношения, дигитализация и виртуална среда доц. д-р Мартин Белов и на ас. Димитър Гочев.

Можете да се включите в новия отбор на Юридическия факултет на Софийски университет за Телдърс, като изпратите мотивационно писмо и CV на английски език на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Крайният срок е 23:59 ч. на 4-ти юли.

 

Източник: https://www.law.uni-sofia.bg/

Приятели на "Юридически барометър"