Кандидатствайте за участие в научните четения на тема „Право, дълг и свобода“

На 26 и 27 април 2024 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (СУ) ще се проведат вече традиционните научни четения, организирани от катедрите по теория и история на държавата и правото и по наказателноправни науки към Юридическия факултет на СУ.

Темата на осмото по ред издание на съвместната конференция е „Право, дълг и свобода“, посветена на 300-годишния юбилей от рождението на Имануел Кант и на 125-годишния юбилей от рождението на Цеко Торбов.

Научните четения тази година са посветени на 300-годишния юбилей от рождението на Имануел Кант (22.04.1724 – 12.02.1804 г.). С името на великия немски философ са свързани както едно основополагащо учение за правото и морала, така и водещ просвещенски принос за осмислянето на основите на гражданското общество и правовата държава. Отново през април тази година честваме и 125-ата годишнина от рождението на големия български кантианец и естественоправник проф. Цеко Торбов (02.04.1899 – 08.06.1987 г.), без чийто преводачески и изследователски талант не бихме могли да мислим нито за българското кантианство, нито за националната ни философия на правото.

Организаторите посочват, че в България учението на Кант за правото намира както изтъкнати представители и продължители в лицето на Торбов, така и едно опосредено, но твърде осезаемо влияние чрез повлияния от неокантианството правен нормативизъм на келзенианското направление. В този ход на мисли става ясно, че Кантовият юбилей е подходящ повод за дискусия върху идеите за етиката в законодателството и за естественото право, за споровете върху ролята на метафизиката в правото, в една по-широка плоскост – за активното гражданство и излизането на обществото от неговото „неразсъждаващо непълнолетие“. В последното състояние ще изпадат и тези, които изучават и прилагат правото, приемайки го за „книга, която има разсъдък вместо мен“, а позоваването на „законодателя“ или най-много на „общия интерес“ за аргумент приспиващ съвестта. Това ги кара да поставят като тема, озаглавяваща тези Кантови четения, „Право, дълг и свобода“, поставяйки въпросите за концептуализирането и границите на свободите, отношението между правата и задълженията, мястото на етиката на задълженията в съвременното мислене за правото и обществото.

Поставената тема дава възможност учени от различни сфери да обединят усилия в търсене на отговори на въпросите за етическите дилеми пред съвременните правни системи, ролята на задълженията в контекста на господството на правата на човека, юридическите рамки, ограничаващи свободата включително в защита на правата на другите. Разглеждането на юридическите свободи и задължения предполага събирането на анализи, от една страна, от сферите на наказателното и на гражданското право, а от друга – в материята на конституционното и на административното право, за които приносът на Кант като първопроходец на идеите за правовата държава е особено важен.

Разработките на участниците могат да посветени на различните юридически задължения и на отношението между реализирането на личната свобода и ограничаването ѝ, така и широк кръг от правнофилософски опити, посветени на осмислянето на Кантовите идеи за човека, познанието и световете на нормативното, които и до днес са основа за всяка пълноценна научна мисъл.

Срокът за заявяване на участие е 1 април 2024 г., а срокът за представяне на докладите и научните съобщения в научния формат за публикуване – 1 септември 2024 г.

За да заявите участие в конференцията, трябва да попълните и изпратите регистрационна форма по електронен път до 1 април 2024 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Изискванията към материалите за печат можете да откриете тук.

 

Източник: https://law.uni-sofia.bg/

Приятели на "Юридически барометър"