КС: Министърът на правосъдието може да иска освобождаване на главния прокурор

Конституционният съд (КС) се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 17 от 2021 г., образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса: „B пpaвoмoщиятa нa миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo пo чл. 130в, т. 3 oт Koнcтитyциятa вĸлючвa ли ce възмoжнocттa дa пpaви пpeдлoжeниe зa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe oт длъжнocт нa пpeдceдaтeлитe нa двeтe въpxoвни cъдилищa и нa глaвния пpoĸypop в xипoтeзaтa нa тeжĸo нapyшeниe или cиcтeмнo нeизпълнeниe нa cлyжeбнитe зaдължeния, ĸaĸтo и дeйcтвия, ĸoитo вoдят дo ypoнвaнe нa пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт?

Съгласно разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от КРБ министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи.

Конституционният съд обяви само диспозитива на приетото решение, според който „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал. 3 т. 5 от Конституцията.“.

Припомняме, че през 2021 г. служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани предсрочно главния прокурор от поста му. На свое заседание, проведено на 22 юли 2021 г., Пленумът на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение. Това решение бе подкрепено от 12 членове на ВСС, 8 гласуваха против, а главният прокурор не участва в гласуването. Министърът на правосъдието обжалва решението на ВСС пред Върховния административен съд. Делото в момента е спряно, тъй като се изчакваше решението на КС по въпроса.

Решението е прието с единодушие от конституционните съдии. Проф. Янаки Стоилов не участва в гласуването.

Мотивите на решението се очаква да бъдат публикувани по-късно на сайта на Конституционния съд.

 

Приятели на "Юридически барометър"