Страхотен успех на отбор на ЮФ на СУ на международно състезание по право

Страхотен успех на отбор на ЮФ на СУ на международно състезание по право Снимка: www.law.uni-sofia.bg

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели 29-то издание на най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot.

Представителният отбор на Юридическия факултет на СУ и на България в Willem C. Vis Arbitration Moot беше в състав: Йоана Вълова, София Лефтерова, Иван Иванов и Даяна Зашева. Подготовката на състезанието бе поверена на неговите дългогодишни треньори: адв. Олег Темников, гл.-ас. Анастас Пунев, адв. Димитър Стоименов, адв.Елеонора Матеина и адв. Лия Харизанова.

Състезанието се провежда във Виена, Австрия от 1993 г. насам, като броят на участниците и интересът на професионалисти в областта на международното търговско право и арбитража непрекъснато се увеличава. Тази година участваха отбори от 365 университета от 84 държави. Общият брой на участващи студенти бе над 2500. Поради чувствителната обстановка с пандемията от COVID-19, рундовете бяха проведени онлайн, с помощта на специализирана електронна платформа, използвана в арбитражни производства.

След т.нар. „general rounds”, отборът на СУ за втори път в историята на българските участия в това състезание, достигна преките елиминационни рундове на топ 64 отбора.

Успехите на отборa на СУ не спряха дотук. След предварителните рундове, отборът на СУ постигна победи във всички елиминационни рундове до самия финал. Във финалния рунд отборът на СУ се изправи срещу отбор от Университета в Хамбург, Германия. След изключително оспорван рунд, отборът на СУ спечели състезанието с единодушно решение на арбитражния състав.

Отборът на СУ взе и наградата за най-добър Меморандум за Ответник, а Иван Иванов взе и индивидуална награда за представянето му на устните кръгове.

От 2012 г. ЮФ на СУ подкрепя участието на отбори на Willem C. Vis Arbitration Moot.

Източник: www.law.uni-sofia.bg

Приятели на "Юридически барометър"