С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № 1/2020 г. за приемане на тълкувателно решение от Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд по следния въпрос:

„Длъжен ли е съдът служебно да следи за нищожността на правни сделки, които са от значение за решаване на правния спор, или следва да се произнесе по въпроса за нищожността само ако заинтересованата страна е направила съответно възражение за нищожност?”

Йохан Волфганг фон Гьоте

Петък, 17 Януари 2020 14:05

Защото си с отворени очи, мислиш, че виждаш.

„Фатално привличане" – Закони и законопроекти „intuitu personae” или заподозрени в лобизъм (1. част).

В рубриката „Златен пирон" можете да откриете 2. част на категорията „Фатално привличане".

Очакваме Вашите предложения за наградите на Юридически барометър „Златен пирон" на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Venelin Ganev corrПрез 2020 г. се навършват 140 години от рождението на професор Венелин Ганев – един от най-видните български юристи, човек, оставил забележителна следа както в българския академичен живот, така и в политическата история на страната.

Венелин Йорданов Ганев е роден на 4 февруари 1880 г. в Русе. През 1878 г. завършва философия и право в Лайпциг, а 3 години по-късно става лисансие по право в Женева. Пак там, през 1901 г., получава и висше музикално образование.

Шарл дьо Монтескьо

Петък, 10 Януари 2020 15:31

Липсата на дълбочина на мисълта обикновено се компенсира с дължина.

Бихме искали да припомним един интересен пример за промяна в законодателството, която се налага поради това, че предходни изменения са практически неприложими и трябва да бъдат „ремонтирани".

Квинтилиан

Вторник, 31 Декември 2019 14:33

От смеха до осмиването разстоянието е съвсем малко.

Джордж Карлин

Петък, 20 Декември 2019 15:54

Никога не е „просто игра”, когато печелиш.

Приятели на "Юридически барометър"